BAHAN-BAHAN YANG DIGUNAKAN:
Setengah ekor ayam,
5 ulas bawang merah,
8 ulas bawang putih,
Seketul halia,(secukupnya),
5 biji cilli padi,
1 batang serai,
Garam secukup rasa,
Aji No Moto secukup rasa,
50ml air,
CARA-CARA MEMBUATNYA:
Potong ayam dengan sederhana saiznya,
Tumbukkan bawang merah,putih,halia,serai dan cili sehingga lumat,
Masukkan bahan yang ditumbuk,garam,aji no moto dan 50ml air ke dalam mangkuk kaca yang mengandungi ayam,
Gaulkan bahan-bahan yang ditumbuk dengan ayam sehingga sebati,
Biarkan selama 5 minit,
Kuali kukus yang mengandungi air telah dipanaskan,
Masukkan mangkuk tersebut ke dalam kuali,
Tutupkan kuali tersebut dengan penutup kuali,
Biarkan selama 40 minit,
Ayam masak kunyit telah pun masak.
NYAM..NYAM...NYAM...SEDAAAPPNYA.....
MARILAH CUBA RESEPI INI!!!!!
No comments:
Post a Comment